Инсталиране на модули

Съвет:
Инсталирайте нови модули първо на тестов сайт. По този начин ще можете да пробвате функционалността им, без да застрашавате данните в истинския сайт.

Необходимите стъпки за инсталиране на модул са следните:

 1. Свалете модула, като преди това се уверете, че версията на модула отговаря нa версията на Drupal. Модули, които съдържат в заглавието си "CVS" или "DEV" са в процес на разработка и често са нестабилни. Затова използването им в реален сайт не се препоръчва.
 2. Разархивирайте файловете. Преди това модула се съдържа във 'tar.gz' файл. В Windows можете да използвате програма като 7-Zip. В Unix въведете следното в командния ред:
  tar -zxvf modulename-drupalversionnumber.tar.gz
  Би трябвало да видите списък от файлове, разархивирани в директория.
 3. Ako вече не съществува, създайте директорията 'modules' в sites/all/. Качете директорията на модула в 'sites/all/modules/'.
 4. Прочетете инструкциите за инсталиране, намираще се обикновено в INSTALL.txt и/или README.txt
 5. Активирайте модула. Ако сте със Drupal 5.x идете в раздел "Модули" (Администрирай > Изграждане сайт > Модули). Сложете отметка на "Активиран" до името на модула и натиснете бутона "Запис на конфигурацията".
 6. БЕЛЕЖКА:
  Ако надграждате съществуващ модул, заредете www.mysite.com/update.php в браузъра си и щракнете на 'стартирай скрипт за обновяване на базата данни'.
  Трябва да сте влезли като администратора, който е първия създаден потребител на вашия сайт.

 7. Установете атрибутите. Някои модули изискват да се променят атрибутите или настройките, за да работят. Информация за необходимите атрибути и настройки може да се съдържа в инструкциите, които идват със модула. За да ги промените, идете на Администрирай > Потребители > Контрол на достъпа. Скролирайте, докато видите името на модула и задайте подходящите атрибути на подходящите роли.
 8. Задайте необходимите настройки. Те ще зависят от модула, който инсталирате.

Ако имате проблеми, проверете във форумите, дали някой вече не се е сблъсквал с подобен проблем. Ако няма такъв, изпратете въпрос и все някой ще ви помогне.