Документация

За да видите пълният списък със страниците кликнете върху всяка една категория.

Защо трябва да прочета Документацията?

В документацията ще откриете полезни съвети който ще ви спестят време и ненужни усилия.
Работата с Друпал е малко по различна и на моменти по-сложна в сравнение с другите CMS системи и в документацията ще схванете начина на мислене и последователност на работа със администрацията,модулите и темите.
Тук информацията е систематизирана.
Ако просто задавате поредния въпрос във Форума който е описан тук, вероятността да получите отговор е много малка.
Документацията дава възможност да се пишат коментари и въпроси към нея с цел по-доброто разясняване на възникналите проблеми и въпроси.
Ако не намирате нужната Ви информация тук използвайте търсачката на сайта, въши чудесна работа!

Инсталиране на Drupal 5/6 със cPanel

Системни изисквания

 1. Уеб-сървър, който може да стартира PHP скриптове.
  Препоръчваме: Apache.
  • Drupal ще работи на Apache 1.3 или Apache 2.x хоствани на Unix или Windows сървър.
   Голяма част от разработката на Drupal е извършена при използване на Apache. Drupal е тестван много интензивно с Apache и двете системи са доказали, че се сработват перфектно. Като опция можете да включите модула mod_rewrite на Apache, за може да работи с Clean URLs.

  Опция: IIS

  • Ядрото на Drupal ще работи със IIS5 или IIS6, ако конфигурацията на PHP е коректна. За да използвате Clean URLs, трябва да потърсите решение от трети производител. От гледна точака на поддържката на IIS от Майкрософт, ви препоръчваме да използвате IIS6.

  Drupal е разработен да бъде независим от уеб-сървъра, но няма достатъчно информация за успешното му използване с други уеб-сървъри.

 2. PHP
  PHP 4.3.3 или по-нова версия (изисква се от Drupal версия 4.7 и по-нова). PHP 5.2 е специален случай. Само Drupal 4.7.5 (или по-нова версия) и Drupal 5.0 (или по-нова версия) работят с него. Ние ви препоръчваме да използвате най-новата версия на PHP 4.x. или 5.x, заради сигурността и бъдещата съвместимост.
  • Изисква приблизително 8MB за PHP за "прясна" инсталация. В реална ситуация сигурно ще искате да използвате повече памет, в зависимост от съдържанието на вашия сайт и модулите на Drupal, които сте инсталирали и активирали. Като за начало можете да отделите 16-24 MB за целта.
  • PHP XML разширението (за модулите Blog API, Drupal, Ping). Това разширение е активирано по подразбиране в стандартната PHP инсталация; версиите на PHP за Windows имат вградена поддръжка за това разширение.
  • За да работи Drupal, в PHP трябва да бъдат установени определени стойности за някои променливи.
  • Някои от тези настройки се съдържат в подразбиращия се файл .htaccess, който се доставя със инсталацията на Drupal, така, че няма нужда да ги променята ръчно. Отбележете, обаче, че конфигурационните опции във файла .htaccess работят само при следните условия:
   • ако се използва Apache;
   • ако от файла .htaccess може да се чете, тоест ако AllowOverride не е 'None';
   • ако PHP е инсталирано като модул на Apache.
 3. Система за база данни поддържаща PHP
  Препоръчваме: MySQL 4.1 или MySQL 5.0.
  • Drupal ще работи със MySQL версия 3.23.17 и 4.0, но ние силно ви препоръчваме да използвате 4.1 или 5.0, с цел бъдеща съвместимост със Drupal 6, който няма да поддържа по стари версии от MySQL 4.1

  Опция: PostgreSQL, версия 7.3 или по-нова.

Копиране на Drupal в хостинг акаунта

 1. Свалете последната Drupal дистрибуция на български от http://drupal.org/project/bg
 2. Качете я в директорията public_html на своя хостинг акаунт.
 3. Разархивирайте в същата директория.

Как да качин Drupal чрез CPanel !

Тук ще се опитам да изясня как да качите своят Друпал направо на вашият хостинг акаунт чрез CPanel, без да е необходимо да инсталирате каквито и да е програми.

1. Влизате си в контролният панел с името и паролата която са Ви дали от хостинг компанията. След това от менюто отляво избирате Файлов Мениджър v.3.

2. След това от менюто от горе избирате "Качи"

3. Отваря Ви се нова страница в която натискате Browse и избирате къде се намира архива на Друпал.

4. Трябва да изчакате малко докато Ви се качи Друпала на сървъра. Това зависи от вашата интернет връзка по принцип.

5. Когато цялата система се качи се показва този надпис.

6. Следва да рефрешнете самата директория за да Ви се появи архива на Друпал които качихме преди малко. Това става като натиснете просто OK от даденото място.

7. Маркираме архива като кликнем 1 път върху него.

8. След това от менюто отгоре избираме - Разархивирай

9. Отваря Ви се нов прозорец, които Ви пита къде точно да бъде деархивиран архива. Просто натиснете Extract Files

10. След това ще Ви се покаже че задачата е извършена успешно. Той изглежда така.

11. Вече има качени и деархивирани всички файлове в папка - BG-drupal-6.13-full.. Можем да влезем и да инсталираме система като напишем сайта.com/BG-drupal-6.13-full.. Ако искаме да го преместим файловете в главната директория влизаме в папката BG-drupal-6.13-full

12. След това избираме всички файлове от менюто отгоре.

13. Ето така изглежда когато са маркирани всички файлове.

14. Даваме на премести. Като се отваря следното прозорче.

15. И оставяме отдолу пътя само public_html. Това ни е нашата главна папка. По този начин му казваме от папката BG-drupal-6.13-full да го премести в главната директория.

16. След това просто натискаме Move и сме готови.

След това отваряме един браузър и пишем името на сайта. След това можете да следвате следният урок! Това е като цяло и успех със сайтовете ;)

Инсталиране на Drupal

 1. Влезте в контролния панел на своя хостинг акаунт.
 2. В раздела "Databases" щракнете на "MySQL Databases". Създайте нова база данни, която ще се използва от Drupal. Изберете име, което ще ви напомня за предназначението на базата данни. Напишете името на новата база данни в полето 'New Database:' и натиснете бутона 'Create Database'.
 3. Създайте нов потребител, който ще бъде администратор на базата данни на Drupal. Напишете името му в полето 'Username:', паролата в полетата 'Password:' и 'Password (Again):' и натиснете бутона 'Create User'.
 4. Добавете потребителя към базата данни. Трябва да свържете потребителя към базата данни. От падащия списък 'User:' изберете потребителя на базата данни на Drupal, от падащия списък 'Database:' изберете базата данни която се използва от Drupal и натиснете бутона 'Submit'. В страницата, която се отваря сложете отметка пред "ALL PRIVILEGES" и натиснете бутона "Make Changes".
 5. Върнете се в главната страница на cPanel. В раздел "Databases" щракнете на phpMyAdmin. Щракнете на името на базата, започващо с '_' в лявата страна на страницата. В дясната й страна щракнете на Operations. Там най-отдолу, в полето "Collation" от падащия списък изберете 'utf8_unicode_ci', ако не е предварително избрано и натиснете бутона Go.
 6. Отворете сайта и следвайте инструкциите за инсталация.

Забележка:
В имената на базата и потребителя автоматично се добавя префикса 'потребител_'. Пример: ако името на потребителя на хостинг акаунта е 'ime', и сте посочили като име на базата данни 'baza', името на базата данни и името на потребителя ще бъде 'ime_baza'.

Инсталиране на модули и теми

Инсталиране на модули

Съвет:
Инсталирайте нови модули първо на тестов сайт. По този начин ще можете да пробвате функционалността им, без да застрашавате данните в истинския сайт.

Необходимите стъпки за инсталиране на модул са следните:

 1. Свалете модула, като преди това се уверете, че версията на модула отговаря нa версията на Drupal. Модули, които съдържат в заглавието си "CVS" или "DEV" са в процес на разработка и често са нестабилни. Затова използването им в реален сайт не се препоръчва.
 2. Разархивирайте файловете. Преди това модула се съдържа във 'tar.gz' файл. В Windows можете да използвате програма като 7-Zip. В Unix въведете следното в командния ред:
  tar -zxvf modulename-drupalversionnumber.tar.gz
  Би трябвало да видите списък от файлове, разархивирани в директория.
 3. Ako вече не съществува, създайте директорията 'modules' в sites/all/. Качете директорията на модула в 'sites/all/modules/'.
 4. Прочетете инструкциите за инсталиране, намираще се обикновено в INSTALL.txt и/или README.txt
 5. Активирайте модула. Ако сте със Drupal 5.x идете в раздел "Модули" (Администрирай > Изграждане сайт > Модули). Сложете отметка на "Активиран" до името на модула и натиснете бутона "Запис на конфигурацията".
 6. БЕЛЕЖКА:
  Ако надграждате съществуващ модул, заредете www.mysite.com/update.php в браузъра си и щракнете на 'стартирай скрипт за обновяване на базата данни'.
  Трябва да сте влезли като администратора, който е първия създаден потребител на вашия сайт.

 7. Установете атрибутите. Някои модули изискват да се променят атрибутите или настройките, за да работят. Информация за необходимите атрибути и настройки може да се съдържа в инструкциите, които идват със модула. За да ги промените, идете на Администрирай > Потребители > Контрол на достъпа. Скролирайте, докато видите името на модула и задайте подходящите атрибути на подходящите роли.
 8. Задайте необходимите настройки. Те ще зависят от модула, който инсталирате.

Ако имате проблеми, проверете във форумите, дали някой вече не се е сблъсквал с подобен проблем. Ако няма такъв, изпратете въпрос и все някой ще ви помогне.

Инсталиране на теми

Необходимите стъпки за инсталиране на тема са следните:

 1. Свалете темата, като преди това се уверете, че версията й отговаря на версията на Drupal. Теми, които съдържат в заглавието си "CVS" или "DEV" са в процес на разработка и често са нестабилни. Затова използването им в реален сайт не се препоръчва.
 2. Разархивирайте файловете. Преди това темата се съдържа във 'tar.gz' файл. В Windows можете да използвате програма като 7-Zip. В Unix въведете следното в командния ред:
  tar -zxvf themename-drupalversionnumber.tar.gz
  Би трябвало да видите списък от файлове, разархивирани в директория.
 3. Ako вече не съществува, създайте директорията 'themes' в 'sites/all/'. Качете директорията на темата в 'sites/all/themes/'.
 4. Прочетете инструкциите за инсталиране, намираще се обикновено в INSTALL.txt и/или README.txt
 5. Активирайте темата. Ако сте със Drupal 5.x идете в раздел "Теми" (Администрирай > Изграждане сайт > Теми). Сложете отметка на "Активиран" до името на темата и натиснете бутона "Запис на конфигурацията".

Ако имате проблеми, проверете във форумите, дали някой вече не се е сблъсквал с подобен проблем. Ако няма такъв, изпратете въпрос и все някой ще ви помогне.

Актуализация на модули - ъпгрейдване(обновяване) update

Когато в администрацията на сайта има излязла нова версия на някой модул се 1.сваля от предоставения линк.
2. правиш сайта Офлаин за да невлиза никой в него и да не се обърка инсталацията
admin/settings/site-maintenance
3.хубаво е да се върнеш към стандартната тема Garland
4.прави се архив на саита (back up) + бак ъп и на базата данни
5.с фтп клиента отиваш до папката където си сложил модула и старата версия се трие цялата. на нейно място слагаш разархивираната нова версия
6. прави се ъпдейт на сайта примерно
www.imeto_na_tvoq_sait.com/update.php
тоест след името на сайта слагаш само едно update.php и натискаш Ентър
7.имаш след това бутона продълже напред и след като пак ти зареди сайта имаш бутон Ъпдейт
изчакваш малко и сед ъпдейта четеш за изписани грешки и си ги копираш и запазваш някъде. Хубаво е да се прегледа Рапорта на сайта по време на инсталацията там е написано в детайли дали има проблем и какъв е(обикновенно ако е с червен цвят тогава има проблем)
8.тестваш сайта дали работи коректно и след това си го пускаш онлайн

Смяна на тема в 6.x

Това е процедурата как да си сменим темата (дизайна) на Друпал.

1. Първо влизаме с нашият администраторски потребител.

2. Избирам от менюто "Администрирай"

3. След това "Изграждане на сайт"

4. Избираме "Теми"

5. След това даваме на следната отметка на темата, която искаме да е в сайта ни.

6. Натискаме "Запис на конфигурацията" за да запазим промените и да си имаме нова тема.

Честито ! Вече сме сменили дизайна/темата на Друпал!

Туториали - Tutorials

Привет на Инсталиране на модули и темивсички.
Направих 2 туториала за друпал.
За модулите views и CCK.
На следните линкове.
Drupal Views
Drupal CCK
Може да се каже че са работна версия и ще ги подобря.
Възможно е да има правописни или технически грешки.

Ако имате коментари как да подобря ръководствата споделете ги.
Отворен съм към всякаква градивна критика.

Планирам да направя туториал как се ползват панелите и меню системата.
Както и някои основни понятия.

Поздрави.

Theming - Малко Информация

Ако някой иска да дълбае в теминга на друпал това може и да му помогне.
С този код ще изпринтирате всички функции които са themable. Което ще рече че можете да ги замените или промените със своя функция. И резултата ще бъде че можеде да промените това което друпал вади на екрана.
Правите си блок i слагате този код като PHP

<?php
print '<ul>';
$functions = get_defined_functions();
foreach($functions['user'] as $function) {
if(substr($function,0,6)== 'theme_')
print "<li>$function</li>";
}
print '</ul>';
?>

Една функция започва ли с theme_ значи може да бъде променена в template.php
Ето един проимер :
фунцията theme_node_submmited
<?php
function theme_node_submitted($node) {
 return t('Submitted by !username on @datetime',
  array(
   '!username' => theme('username', $node),
   '@datetime' => format_date($node->created),
  ));
}
?>

За да смени това което вади тази фунция.
Правим следното в template.php слагаме следното
function име_на_темата_node_submitted($node) {
 return t('Az sum go postnal !username on @datetime',
  array(
   '!username' => theme('username', $node),
   '@datetime' => format_date($node->created),
  ));
}
?> 

След което като се притва $submitted в node.tpl.php
Вече ще имаме новия текст.

Поздрави и Happy Theming.

Обновяване (ъпгрейд) на Друпал модул/и до по-нова версия + видео урок

при съобщение: "Необходими са актуализации на сигурността!
това означава,че трябва да обновите някои от модулите на сайта си.

1, правиш сайта Офлаин за да невлиза никой в него и да не се обърка инсталацията
2,хубаво е да се върнеш към стандартната тема Garland
3.прави се архив на саита (back up) + бак ъп и на базата данни
4,с фтп клиента отиваш до папката където си сложил модула и старата версия се трие цялата. на нейно място слагаш разархивираната нова версия
5, прави се ъпдейт на сайта примерно
www.imeto_na_tvoq_sait.com/update.php
тоест след името на сайта слагаш само едно update.php и натискаш Ентър
6,имаш след това бутона продълже напред и след като пак ти зареди сайта имаш бутон Ъпдейт
изчакваш малко и сед ъпдейта четеш за изпесани грешки и си ги копераш и запазваш някъде. Хубаво е да се прегледа Рапорта на сайта по време на инсталацията там е написано в детайли дали има проблем и какъв е(обикновенно ако е с червен цвят тогава има проблем)
7,тесваш сайта дали работе коректно и след това си го пускаш онлайн

"в директорията на всеки модул има readme.txt, install.txt, а най-често и двете, където има указания по инсталиране, ползване и ъпдейт на модула. в странидата на модула на drupdl.org за сваляне, най-долу има връзки, една от които е към документацията на модула, обикновено специфичните неща са написани и на самата страница"
източник: http://drupalbg.org/node/520

Обновяване (ъпгрейд) на Друпал сайт до по-нова версия

хубаво е преди това да се ъпдейтнаг всички модули до по-нови и стабилни версии.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави бак ъп на базата с данни и папката с друпал преди да се прави каквота и да е.

В горното видео се показва как се ъплодват всички файлове на мястото на старите,но за да спестите време може да приложите вариант 2:

Оставяме следните файлове и папки от СТАРАТА инсталация(НЕ СЕ ИЗТРИВАТ)

-sites - ТУК СА РАЗПОЛОЖЕНИ ВСИЧКИ МОДУЛИ,ТЕМИ,НАСТРОЙКИ И ФАЙЛОВЕ НА САЙТА ВИ
-temp -обкивновенно се използва за временни файлове
-.htaccsase
-robox.txt
-google***.html файла - това е ако ползвате Google tools

Съответно преди да ъплоуднете новата версия на Друпал ядрото изтривате същите папки
и фалове от компютъра си за да НЕ ПРЕЗАПИШЕТЕ/унищожите тези на сървъра ви.

Основи на управление на съдържанието

Типове съдържание "страница" и "статия"

Drupal идва с два предварително конфигурирани типа съдържание, които са активирани по подразбиране - "страница" и "статия". По подразбиране: В страницата не се публикува информация за автора, времето или коментари. В статията се публикува информация за автора, времето или коментари и автоматично се показва в началната страница. На Администрирай > Управление на съдържанието можете да видите списък с всички достъпни за вашия сайт типове съдържание. Съдържанието на този този списък зависи от това какви модули сте активирали и дали имате създадени допълнителни типове. Щракнете на "редактиране" вдясно от името на типа "страница", за да видите настройките. В тази страница има три блока: "Идентификация", "Формуляр за потвърждение" и "Инфопоток".

Опциите по подразбиране в блока "Инфопоток"

 • Публикувано - определя дали посетителите на сайта могат да виждат съдържанието.
 • Публикувано на първа страница - Ако сте настроили Вашата начална страница да бъде "/node" (както е по подразбиране), тази опция ще публикува материала на главната страница.
 • Фиксиран най-отгоре - материалът ще се появява най-отгоре в списъка.
 • Създаване на нова версия - това ще запази копие от всяка редакция на съдържанието.

Подразбиращите се настройки за коментарите определят дали са позволени коментари за дадения тип съдържание. За да са позволени, трябва да бъде активиран модулът "Коментари". Как става това, вижте тук: Активиране и деактивиране на модули

Допълнителни модули могат да добавят и други опции в този блок.

Добавяне на съдържание

Добавяне на съдържание

В този пример ще научите как да добавяте съдържание във вашия Drupal сайт. Тук са дадени най-необходимите знания, които трябва да усвоите, за да добавяте съдържание.

 1. Изберете 'Създаване на съдържание' от основното меню на сайта.
 2. Изберете "статия".
 3. Попълнете заглавие в полето "Title".
 4. Попълнете текста в полето "Body".
 5. Променете други настройки, ако желаете
 6. Можете да направите предварителен преглед на страницата, като щракнете на бутона "Преглед".
 7. Щракнете на бутона "Запис" за направите страницата достъпна в сайта.

След като сте извършили гореописаните действия, трябва да видите публикувана току-що създадената страница.

Добавяне на съдържание със картинки

Начина по който се показват картинките в Drupal зависи от темата, която използвате и от начина по който CSS шаблоните влияят на IMG тага.

За да можете да използвате картинки в съдържанието, което създавате, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • Активирайте модула "upload"
 • Ролята на потребителя, който използвате да позволява качването на файлове
 • Съответния тип съдържание да позволява качването на файлове
 • При създаване на съдържание сте избрали "Full HTML" като входен формат
  • Ако тези условия са изпълнени, можете да използвате <img src="path/image.png" /> в съдържанието, което създавате.

   Бележка

   Предполага се, че вашия филтър позволява използването на <img>

Задаване на резюме на съдържание

Drupal може да показва възлите основно по два начина. Единия е във вид на страница, другия - във вид на резюме. При първия, възела се показва изцяло, а при втория - само заглавието му и резюме на основното съдържание.

Резюмето съдържа първата част на основното съдържание. Вие можете ръчно да укажете коя част е резюмето или да оставете да го свърши Drupal използвайки настройките на резюмето.

Настройките на резюмето са глобални и се отразяват на всяко съдържание, създадено след тяхната промяна. Ако искате да промените дължината на резюмето на съществуващо съдържание, трябва за редактирате всеки възел и да запишете промяната.

Ако желаете ръчно да укажете докъде да се простира резюмето, използвайте <!--break-->. Този таг трябва да бъде сложен след по-малък брой символи, отколкот е указано в "Дължина на изчистените публикации" (Администрирай › Управление на съдържанието › Настройки на публикация). Всичко над този таг се показва в резюмето.


Бележка

Уверете се, че няма интервали в тага. В противен случай той ще бъде ингориран. Можете да сложите тага в средата на параграф. Забележете също, че поставянето вътре в някой HTML тагове (например ul и ol) на <!--break--> може да доведе до неправилното показване на резюмето.

Редактиране/деактивиране на "Primary links"

В този пример ще научите как се модифицират "Primary links" в нова инсталация на Drupal.

В нова инсталация в горния десен ъгъл на всяка страница има линк "Edit primary links".

За добавите елемент в менюто "Primary links" направете следното:

 1. Щракнете на "Edit primary links". Ще бъдете пренасочени директно към основната страница. Можете да видите пътя към нея отляво в основното меню (Администрирай > Изграждане сайт > Менюта).
 2. Щракнете на "Добави обект".
 3. Попълнете полетата "Заглавие", "Описание" и "Път".
 4. Шракнете на бутона "Запис". Новото меню ще се появи на мястото на "Edit primary links", а вие ще бъдете върнати в основната страница.

За да деактивирате "Edit primary links", направете следното:

 1. Щракнете на "Настройки".
 2. Щракнете на "Добави обект".
 3. В "Меню съдържащо основните връзки" изберете "Няма допълнителни връзки".
 4. Щракнете на бутона "Запис на конфигурацията". Това ще деактивира "Primary links"

Създаване на ново меню

В този пример ще създадете ново меню, наречено "Примерно меню", ще добавите няколко линка и ще ги сложите в основното меню на сайта.

 1. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > Менюта.
 2. Щракнете на "Добави меню"
 3. Пoпълнете полето заглавие и щракнете на бутона "Запис". Ще бъдете върнати в страницата "Менюта".
 4. Щракнете на "Добави обект" под името на току-що създаденото меню.
 5. Попълнете полетата "Заглавие" и "Описание". В "Път" попълнете пътя към съдържанието, което е свързано с менюто. Примерно "node/3".
 6. От падащия списък "Главно меню" изберете "Примерно меню" и щракнете на бутона "Запис". Добавете още един елемент към менюто
 7. Вече имате създадено ново меню. Менютата създават блокове. Затова трябва да променим някои настройки на блоковете, за да ги направим видими.
 8. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > Блокове
 9. Блоковете са свързани с тема, така че се убедете, че използваната в момента тема е избрана от горната част на страницата.
 10. В падащото меню "Регион", вдясно от "Примерно меню", изберете "лява колона" и щракнете върху бутона "Запази блоковете".
 11. Вашето ново меню трябва да се появи в лявата колона.

Експериментирайте с местенето на "Примерно меню" насам-натам. Щракнете на "конфигурирай" и пробвайте различни варианти за видимост на блока.

URL псевдоними

В този пример ще научите как да активирате съответния модул, да проверявате атрибутите и създадете псевдоним на URL пътя.

По подразбиране, типичния път в Drupal е www.mysite.com/?q=node/3 или www.mysite.com/node/3. Това е полезно, но понякога има нужда да се използват по-четивни пътища. В ядрото на Drupal има модул който прави такива пътища възможни.

В този пример ще създадете ново меню наречено "Примерно меню", ще добавите няколко линка и ще ги сложите в основното меню на сайта.

 1. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > Модули.
 2. Намерете списъка "Ядро - по желание" и модула Path в него. Отбележете описанието на модула - "Позволява на потребителите да задават статични адреси."
 3. Маркирайте отметката вдясно от името на модула и щракнете на бутона "запис на конфигурацията".
 4. Идете на Администрирай > Управление на потребителите > Контрол на достъпа
 5. Бележка

  Много модули добавят възможности, които за да бъдат използвани пълноценно, трябва да асоциирате роли със тях. По подразбиране новите възможности не са активирани за никоя роля, с изключение на UID1.

 6. Намерете името на модула в страницата. Ще видите два нови атрибута:
  • Администриране на URL aliases - позволява на администратора да редактира и обновява псевдоними.
  • Създаване на URL aliases - позволява на потребителите да създават псевдоними.

 7. Изберете роля, на която да дадете горе описаните права и след това запишете атрибутите, като щракнете на бутона
 8. Създайте ново съдържание или да редактирайте съществуващо такова.
 9. В страницата в която редактирате ще видите "URL path настройки"
 10. Въведете псевдоним - например "test-alias" - и щракнете на бутона "Запис".
 11. Вече трябва да можете да зареждате www.mysite.com/test-alias
 12. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > URL aliases. Тук можете да добавяте и редактирате псевдоними, свързани със съдържанието.

Настройка на категории

В този пример ще научите как да добавите категория и как да я асоциирате с даден тип съдържание.

Модула "taxonomy" се използва за да се създават категории, чрез които да се класифицира по типове съдържанието на сайта.

 1. Идете на Администрирай > Управление на съдържанието > Категории.
 2. Щракнете на "Прибави речник".
 3. Попълнете полето "Име на речник" и "Описание".
 4. Във "Видове" изберете един или повече типа съдържание.
 5. В "Йерархия" изберете "Деактивиран".
 6. Изберете отметката "Задължително"
 7. Щракнете на бутона "Запис". Ще бъдете върнати в страницата "Категории".
 8. Щракнете на "Прибави израз".
 9. Попълнете полетата и щракнете на бутона "Запис".
 10. Създайте няколко израза.
 11. Идете на Създаване на съдържание > Статия. Между полетата "Title" и "Body" ще видите показани категориите, които сте създали.

Конфигуриране на сайта

SEO checklisst

В този модул се предоставя списък на добри Drupal SEO (Search Engine Optimization) практики. Модулът представя контролен списък с модули, които биха ви помага да следите какво трябва да се направи и инсталира за да може вашият сайт да бъде видим за търсачките. Като под всяко предложение за модул има линк към официалната страница на Drupal, където може да се запознаете в подробности с функциите му и предимствата му.
Инсталиране:
1.Модула може да свалите от http://drupal.org/project/seo_checklist.
2.Разархивирате в папка sites/all/modules
3.Отивате на администрирай -> изграждане на сайт -> модули и активирайте модула. SEO Check list би трябвало да е в секцията Други/Others.
4.За да настроите модула отидете на администрирай-> конфигурация на сайта -> SEO Checklist.

Какви опции и препоръчителни модули дава списъкът (снимките са от версия 6.x-3.0):
1.pagetite.JPG

Page titles – Title тага е един от най важните са добра оптимизация. Тук SEOchecklist предлага Token и Page title.
2.urlpaths.JPG
URL път – също важен компонент за добра оптимизация.

3.SEaccounts.JPG
Модули, които да свържат вашият сайт с акаунта ви в големите търсачки – Google и Yahoo

4.track_.JPG
Модули, които свързват вашият сайт с google analytics

pagecontent.JPG
Модули за съдържанието на вашата страница. Аз ползвам само Nodewords и ще напиша отделно ръководство за него.

5.cleancode.JPG

Търсачките обичат чист код без грешки.6.submit.JPG

Няколко важни за оптимизацията модули, които ще подскажат на търсачките, че сайта ви съществува – Site verification – свързва ви с акаунта във GWT. XML sitemap – създава sitemap на сайта

7.socialmedia.JPG

Не ги ползвм8.antispam.JPG

Модули, които ще улеснят ващата администрация.10.optional.JPG

11.proiz_.JPG
Модули, които ще подобрят производителността на вашият сайт.

11.extra_.JPG

Материала е написан от bizz

Излязох от сайта и не мога да вляза

Ако сте премахнали блока за логване в сайта или по някаква друга причина не го виждате може да използвате следната УРЛ страница
Например, ако сайта а www.sait.com
то влизането става от www.sait.com/user

Настройване на модула Nodewords

Този модул ви позволява да настроите някои мета тагове за различно съдържание в сайта – страница, калсификаци, коментари, потребители.
Подборът на добри ключови думи (вече не са толкова важни) и описание (все още е важо при индексиране) помагат за по доброто позициониране в резултатите на търсачките.
Инсталация:
1.Модула може да свалите от http://drupal.org/project/nodewords.
2.Разархивирате в папка sites/all/modules
3.Отивате на администрирай -> изграждане на сайт -> модули и активирайте модула.
1.meta_.JPG

Активирате основния модул.
Basic meta tags – хубаво е да го активирате, защото ви дава възможност да добавяте ключови думи и описание към съдържанието.
Extra meta tags – активира допълнителни тагове като Dublin Core, което не знам за какво се използва 
Site verification meta tags – верификационните тагове, например за GWT.
4.За да настроите модула отидете на администрирай-> управление на съдържанието -> Meta tags.
2.editforms.JPG

Това са допълнителни полета, които излизат под формите за ново съдържание, и дават възможност на потребителите с права да контролирате мета таговете(или поне тези, на които сте сложили отметки) за всяко отделно съдържание.
3.metahead.JPG

От тук контролирате, кои мета тагове да бъдат включени в тага на страницата.4.content tags.JPG

Тези настройки ви дават възможност системата сама да генерира мета тагове, ако сте оставили полетата празни, като взема описание и ключови думи от teaser-а.
По надолу ще видите поле Global keywords. Тук може да въведете ключови думи, които да излизат освен на началната страница, така и на вътрешните страници – глобални ключови думи.
С таба Default and specific meta tags не съм се заигравал,но дава глобално описание на мета таговете, в него. Полето Abstract, може да напишете кратко резюме за сайта, Copyright е за правата над сайта, а „Описание” дава глобално описание на всички страници. Аз ги оставям празни, защото предпочитам да давам различно описание на всяка страница (но ако го попълните може да се редактира в процеса на добавяне на съдържание).
Как изглеждат полетата при добавяне на ново съдържание(в случея Page):5.add_.JPG

Имайте предвид, че като добавите „Ключови думи”, освен тези които добавяте, в кода ще излязат и тези които сте задали като глобални.

Материала е написан от bizz

Основно конфигуриране на сайта

Следващите няколко страници ще ви въведат в някои общи административни задачи във вашия Drupal сайт.

След успешното завършване на инсталацията, ще бъдете насочени към първоначaлната страница. Тя описва накратко основните стъпки за настройка на вашия Drupal сайт. Отделете малко време, за да прочетете тази страница. Тя ще стои в този си вид, докато не публикувате нещо на нея или докато не промените настройките й.

В този момент нямате конфигурирани акаунти във вашия сайт. Първия акаунт, който създадете е този на супер администратора. Той винаги ще има достъп до целия сайт, така, че пазете внимателно неговата парола. По-късно, за обикновен достъп трябва да създадете друг акаунт.

Създаване на първия акаунт

 1. Щракнете на "create the first account". В страницата за създаване на акаунт попълнете необходимите полета и щракнете на бутона 'Create new account'. Не забравяйте, че така ще създадете така наречения "супер потребител" или UID1.

 2. Можете да използвате случайно генерираната парола или да въведете своя.


Basic configuration

Щракнете на Administer в основното меню на сайта. Ще се отвори административната секция. Забележете оцветените в червено бележки, показващи наличие на проблеми. Не се притеснявайте, това е нормално на този етап от конфигурирането на сайта.

Status Report

Тази страница съдържа базова информация за вашия сайт.

На този етап ще видите две грешки на тази страница: едната засягаща "Cron maintenace tasks" и втората - "File system". За да изчистите временно тази грешка щракнете на "run cron manually".

Много модули в Drupal извършват периодични задачи, които трябва да бъдат извършвани по определен график. За да активирате тези периодични задачи, заредете във ващия браузър следното: http://www.mysite.com/cron.php, където mysite е името на вашия сайт. Това ще предаде управлението на модулите и те ще решат какво да направят. Ще реши за постоянно и проблема с "Cron maintenace tasks".

Бележка

След като направите гореописаните настройки, силно си препоръчваме да направите интерфейса на сайта си изцяло на български, за да ползвате пълноценно докумнтацията за Drupal намираща се в този сайт. Вижте тук за повече подробности.

Главни настройки в Друпал 6

Това обяснение е насочено към главно хората които те първа навлизат в Друпал. От този урок ще научите къде може да смените Име на сайта, Заглавието/Мото на сайта, E-mail адрес и др.

1. Първо влизате с вашето потребителско име в сайта си. След това кликате на "Администрирай".

2. Избирате от неговото под-меню - "Конфигурация на сайта"

3. След това "Информация за сайта"

4. След това актуализирате информацията с тази която трябва да е. ;-)

5. За да запазите промените просто натиснете опцията - Запис на конфигурацията - най-отдолу

Това е като цяло, не е трудно просто иска по-смело ровене :)

Как да даден администраторски права на други потребители?

Тук ще се опитам да изясня как да дадете администраторски права на хора които имате доверие.

1. Първо влизате с вашето потребителско име в сайта си. След това кликате на "Администрирай".

2. Избирате от неговото под-меню - "Управление на потребителите"

3. След това "Потребители"

4. Сега избираме на кой потребител ще дадем права. Това става от дясната част на страницата. В случая съм използвал потребителя "ZzZaPyr". Надявам се че няма да се сърди ;-)

5. След като ни зареди страницата отгоре избираме "Редакция"

6. Маркираме "Роли" които искаме да му дадем. След това просто записваме промените.

Честито вече имате приятел които да Ви помага в сайта. Но не забравяйте че трябва наистина да имате доверие на човека на които давате такива права!

Допълнително конфигуриране на сайта

Информация за сайта

Идете на Администрирай > Конфигурация на сайта > Информация за сайта. Тази страница съдържа базова информация за вашия сайт. Попълнете полетата, както желаете.

 1. Име на ващия сайт в полето "Име".
 2. Основен имейл в полето "Имейл-адрес".
 3. Мото на сайта в полето "Мото".
 4. Мисия на сайта в полето "Мисия".
 5. Заключително съобщение.
 6. Натиснете бутона "Запис на конфигурацията" за да запишете промените.
 7. Останалите настройки засега ги оставете както са по подразбиране

Настройка на темата

Ако желаете можете да персонализирате темата, която използва вашия сайт. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > Теми.
При нова инсталация, темата, която се използва по подразбиране е garland. Щракнете на "конфигурирай" вдясно от името на темата.

Настройки на потребител

 1. Идете на Администрирай > Управление на потребителите > Настройки на потребител и направете промените, които са най-подходящи за вашия сайт.
 2. Идете на Управление на потребителите > Роли. Добавете роля "administrator" и щракнете върху "разрешения за редактиране". Сложете всички отметки, с изключение на "използвай PHP за определяне видимостта на блока" и "административни филтри". Щракнете на бутона "Запис на правата".

Предупреждение

Всички права, позволяващи използването на PHP и администрирането на филтри трябва да се дават изключително внимателно.

Идете на Управление на потребителите > Потребители и щракнете върху "Добавяне на потребител". Изберете име на потребителя и попълнете останалите полета. Засега не избирайте роля за този потребител. Излезте от сайта и влезте отново със току-що създадения потребител. Вижте как изглежда основното меню и изобщо как ввижда сайта обикновения потребител. Влезте отново в сайта със "супер потребителя" и изберете роля "administer" за тестовия потребител. Вижте каква е разликата между обикновен потребител и администратор.

Бележка

Когато тествате вашия сайт, използвайте потребител, различен от UID1. UID1 има достъп до абсолютно всяка част от сайта, затова трябва да се използва само при необходимост (например при обновяване на Drupal). Поради своите изключителни права, които притежава UID1, няма да получите реална престава как вижда сайта обикновения потребител или администратор.

php.ini за Drupal всички версии

Тук ще ви предложа един php.ini в който мисля че съм обяснил кое за какво служи .

-------------------------------
; php.ini created by the_end for Drupal site
-------------------------------
; създаване на фаил в който да се записват грешките на сървара
error_log = error_log
; активация на лога за грешки
log_errors = On
; начин на записване на грешка при отчитане
error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE
; глобални регистри 
; ( препорачително off)
register_globals = off)
; излагане на пхп фаиловете 
; ( препорачително off
expose_php = Off
; буферна продукция 
; ( избор по желание )
output_buffering = Off
; безопасен режим 
; ( избор по желание )
safe_mode = off
; променливи 
variables_order = "EGPCS"
; директория
extension_dir = "./"
;  Макс на времето за изпълнение = 3600 секунди 
; ( максималко време за зареждане на страница )
max_execution_time = 3600 
;  Макс вход време = 600 секунди 
; ( максималко време за вход в системата) 
max_input_time = 600 
; Памет граница = 512 МБ
; ( максимална памет използвана при качване на .zip/.rar и др. файлове)
memory_limit = 512M
; Макс размер за качване на фаил = 64 МБ (
; ( максимален размер за качване на файлове в сайта и форума с помоща на Файлови attachment-и )
upload_max_filesize = 64M
; Максимален размер пост = 64 МБ
; ( размерът на един пост се определя от броя символи в него )
post_max_size = 64M
; забележка : 
; upload_max_filesize и post_max_size зависят един от друг за максималния размер за качване на фаилове 
-------------------------------
; <a href="http://www.UpZona.com">http://www.UpZona.com</a>
-------------------------------

Как да създадете фаила php.ini ?!?
(имайте предвид, че възможността да ползвате собствен php.ini файл зависи от конфигурацията на хостинг сървъра който ползвате)

Създаване на текстов файл в който потавяте горният код .
Давате на "Запиши като :" и пишете за име на фаила php.ini
Качвате фаила в главната дитектория на вашият сайт .
Ъпдеитвате вашият сайт от http://www.вашият.сайт/update.php

Стандартно php.ini файлът има действие само за директориятя, в която се намира. За да има действие във всяка директория и под-директории, редактирайте/създайте файл .htaccess и в него добавяте:

<IfModule mod_env.c>
    SetEnv PHPRC /home/<your_cpanel_username>/public_html/php.ini
</IfModule>

По този начин php.ini файлът ще оказва влияние за директорията public_html, в която се намира, както и за всички поддиректории. Ако сте разположили php.ini файла в друга директория, е необходимо да опишете в .htaccess файла пътя до нея. Можете да проверите новите стойности, които са зададени, като извикате функцията phpinfo().

Как да извикате функцията phpinfo() за да тествате новите стойности ?!?

Създаване на текстов файл в който потавяте следният код :

 
<?php
phpinfo();
?>

Давате на "Запиши като :" и пишете за име на фаила info.php
Качвате фаила в главната дитектория на вашият сайт . Отваряте нова страница в браузара си и пишете http://www.вашият.сайт/info.php и зареждате . Ще ви се появи информация за състоянието на сайтът ви , както и обща информация за включените опций

Ъпдеитвате вашият сайт от http://www.вашият.сайт/update.php

php.ini и info.php може да свалите от прикаченият зип фаил към поста

Категории с taxonomy и оптимизация с pahtauto (от the_end)

Преди малко ми дойде една направо гениална идея или по точно как да си направя "категории" бързо и лесно с наличните модули в новоинсталиран друпал ... преди време чрез admin/content/taxonomy (Начало | Администрирай | Управление на съдържанието | Класификация)
си направих един речник наречен от мен "Категория" , сега ще поясня по точно как :

след като зареди започваме:
попълнете полетата по подобие на снимката

продължаваме със снимка номер 3

След като сте запазили би трябвало да виждате следното нещо

кликнете на "добавяне на термин" и попълнете:

повтаряте действието колкото пъти ви се наложи или правите като пи мен три бързи термина "Тест 1" ; "Тест 2" ; "Тест 3" пък после ще ги променяте ...
след като се приключили с добавянето на термини в нашият речник трябва да виждате следното нещо

ако кликнете на "Тест 1" ще ви се отвори следният линк www.sait.com/taxonomy/term/1
и тук вече започваме да си идваме на думата за какво е този урок ... целта е да премахнем taxonomy/term/1 и да го запишем като test_1 или по точно да бъде www.sait.com/test_1 а ето и как ще направим това

отаряме нов прозорец влизаме в сайта и отиваме в admin/build/modules и активираме модул Path след като сме активирали модула се връщаме в админ панела от където влизаме в менюто "URL псевдоними" (или admin/build/path ) и кликваме на "Добавяне на псевдоним" оставяме за момент и се връщаме при термините на нашият речник от снимка 6 ( admin/content/taxonomy/1 ) и кликваме на "Тест 1" .... копираме следното нещо от линка www.sait.com/taxonomy/term/1 и го поставяме в полето на "Съществуващ системен път:" , а на "Обновяване на псевдоним: " пишем желаният от нас път в случая аз ще напиша category/test_1

след записа нашият нов линккъм категорията вече ще е www.sait.com/category/test_1

ето и резулата от досегашните ни действия

след записване отивате на главната страница, там ще видите следното

след като кликнете на някоя от категориите в адресната лента ще ви се появи следният линк www.sait.com/category/test_1 (category/test_2 или category/test_3 зависи на коя категория сте кликнали) който си направихме с помоща на модул path

еми това май беше цялата философия :D
надявам се да сте ми разбрали урочето, че малко се омешах ... утре ще го прегледам пак и ще го редактирам ако се сетя нещо ново да добавя ...

е това е от мен ... надявам се да помогне на някой

Поздрави: М.Горанов
2:01 АМ София, България

edit:
как да направим линковете автоматично да се променят?
ако не ви се занимава всeки един линк да го променяте ръчно то тогава си качете pathauto , token, globalredirect и transliteration ... след акто ги качите и активирате модулите,

сваляте i18n-ascii.rar разархивирате и качвате фаила "i18n-ascii.txt" в директорията "modules/pathauto" ... пускате един профилактичен ъпдейт на сайта www.site.com/update.php ... стана голяма играчка ама си заслужава ... едно че е по-подредено и другото помага за сео оптимизацията на сайта ви

сега влизаме в админ панела и отиваме на "URL псевдоними" от там влизаме в "Automated alias settings" и започваме настройката

започваме с "Общи настройки" като променяме само следните настройки

продължаваме с "Punctuation settings" като променяме само "Hyphen -:"

сега отиваме на "Node path settings" и променяма настройката по следния начин

идва ред на бутончето "Запис на конфигурацията"

сега да проверим какво сме направили всъшност
отиваме на "node/add/page" (или по точно Начало › Създай съдържание > Създай Страница)
и започваме да попълваме полетата

след така попълнените от нас полета правим една бърза настройка на "Опции при публикуване" като даваме отметна и на трите опции

записваме и отиваме на началната страница на сайта
там виждаме току що създадената страница от нас

след като кликваме на името на новосъздадената ни тестова страница в адресната лента на браузъра трябва да видим следното нещо

надявам се този малко дълък урок да помогне на някой, за да не се лута като мен в началото

Благодарение на - the_end

Други

Основни термини в Drupal

Drupal - Уеб-базирана система за управление на съдържанието. Тескстовете и указателите към други типове съдържание се записват в база данни, динамично се търсят и съставят, и се показват на потребителя в отговор на запитване, отправено от уеб-браузър.

Node - Възел. Всичко в Drupal е възел - всяка страница, коментар, картинка и т.н. с изключение на коментарите, които сами по себе си не се разглеждат като възли.

Story - Статия. Статията е тип съдържание, което може да се използва за най-разнообразни цели - за новина, за нов запис във блог, за нова тема тема във форум, за информация отнасяща се до изясняване на някакъв термин и т.н.

Page- Страница. Статичен тип съдържание, в който обикновено се слага информация, която рядко се променя.

Comment - Коментар. Представлява отговор на някоя статия.

Theme - Тема. Определя начина по който ще изглежда сайта. По подразбиране се състои от три колони. Централната се нарича "колона за съдържанието". Тя обикновено показва резюме на наскоро изпратените възли. Ако щракнете върху хипервръзката, представляваща заглавието на възела, пълното му съдържание ще се покаже в централната колона. За лявата и дясната колона, виж Sidebar.

Sidebar - Колона. Представлява лявата или дясната колона на дадена тема. Може да показва блокове от свързана информация. Блоковете често съдържат хипервръзки за навигация към други модули. Например можете да имате блок, съдържащ хипервръзки към най-новите статии или към най-популярните статии.

Role - Роля. Дефинира група потребители, които имат точно определени привилегии както са дефинирани в права за достъп на потребителя. Всяка роля ви позволява да направите детайлна настройка на сигурността и администрацията на сайта си. Примерни роли: анонимен потребител, идентифициран потребител, модератор, администратор и т.н.

Module - Модул. Представлява plugin към Drupal, които разширяват функционалността на ядрото му. Потребителите могат свалят от стотиците разработени и публикувани в интернет модули или могат да разработват свои модули и свободно да ги добавят към инсталацията си. Даден модул може да дефинира нов тип възли; нови менюта може да се появят в навигационните блокове; нови типове блокове може да станат достъпни в колоните на текущата тема.

Block - Блок. Логически свързана информация, групирана по някакъв общи признак. Блоковете могат да бъдат или да не бъдат показвани в зависимост от действието което извършвате или от привилегиите, които имате (тоест в зависимост от ролята, която имате). Например блока за вход в сайта няма да се показва,а ко вече сте влезли или блока с хипервръзки към "най-новите статии" може да не бъде показан, ако няма нови статии. Администратора може да разрешава или забранява различни блокове от Администрирай > Изграждане сайт > Блокове.

Category - Категория. Преставлява начин на класифициране на съдържанието по определен признак. Могат да се създава йерархии; поддържат се мнoгообразни списъци от категории.

Forum - Форум. Представлява съвкупност от дискусии, всяка от които обикновено е оформена като множество статии с коментари към тях.


Забележка: В зависимост от настройките във вашия сайт добавянето на нов възел или изпращането на нов коментар може да бъде позволено или не. Също така, възлите и коментарите може да изискват одобрение от администратор, за да бъдат показани.

Как да качим превод на български в своята инсталация на Drupal?

 1. Влезте в сайта като администратор.
 2. Идете в раздел Modules ("Модули") (Administer > Site building > Modules) и активирайте модула "Locale".
 3. Ще се появи раздел Locale ("Локализация") в основното меню на сайта. Идете в него (Administer > Site configuration > Localization).
 4. Щракнете на "Import". На тази страница можете да изберете кой *.po файл да бъде импортиран и на кой език (изберете Bulgarian).
 5. След като изберете файла, натиснете бутона "Import". Изчакайте, докато файла се запише в базата данни на сайта.
 6. В списъка с инсталирани езици се появява "Български". Сложете отметка в "Enabled", изберете радиобутона срещу този език в "Default" и натиснете бутона "Save configuration".

Може също да изтеглите инсталатора на Drupal на български от http://drupal.org/project/bg. Той позволява да се инсталира сайт, изцяло на български, включително и самата инсталация.

Забележка:
За да качвате преводи на отделни модули, трябва да повторите точка 5 за всеки модул поотделно.

Как да добавим PHP код в Друпал!

Добавянето на PHP код в Друпал става също много лесно и приятно.

1. Отваряте си нова статия и пишете PHP кода. В случая съм въвел нещо доста елементарно, колкото да се види как работи.

2. Избираме формата която е по-отдолу.

3. Ето го и крайният резултат :)

Фикс на анкетния блок (от the_end)

ако имате следното проблемче с анкетния блок

ето как може да го решите

влизате си в drupal_directory/modules/poll и отваряте poll-results-block.tpl.php

сменяте цялото съдържание на файла с това :

<?php
// $Id: poll-results-block.tpl.php,v 1.2 2007/08/02 20:08:53 dries Exp $
/**
 * @file poll-results-block.tpl.php
 * Display the poll results in a block.
 *
 * Variables available:
 * - $title: The title of the poll.
 * - $results: The results of the poll.
 * - $votes: The total results in the poll.
 * - $links: Links in the poll.
 * - $nid: The nid of the poll
 * - $cancel_form: A form to cancel the user's vote, if allowed.
 * - $raw_links: The raw array of links. Should be run through theme('links')
 *  if used.
 * - $vote: The choice number of the current user's vote.
 *
 * @see template_preprocess_poll_results()
 
 * length of the block after a review of the results of the vote was fixed by the_end 
 
 */
?>
 
<div class="poll">
 <div class="title"><?php print $title ?></div>
 <?php print $results ?>
 <div class="total">
 <hr /> <!-- това добавя първата линия не е задължителна -->
  <?php print t('Total votes: @votes', array('@votes' => $votes)); ?>
	<hr /> <!-- това добавя втората линия не е задължителна но ако не я искате трябва да го замените с <br /> -->
	<div class="links"><?php print $links; ?></div>
	<br /><br /><br /><br /> <!-- тези четири <br /> увеличават дължината на блока с 4 полета, като прибира двете менюта "Добави коментар"
"По-стари анкети" можете да удължавате блока си на воля но не прекаляваите -->
 </div>
</div>

а ето и резултата от смяната на кода

в самият код съм писал кое за какво е !
ако неискате да имате двете линий просто махнете от ред 29 <hr /> , а на ред 31 променете <hr /> на <br />

ако добавите още един път <br /> на ред 33 ще удължите блока с още едно поле

е това беше урока ... тестван е лично от мен и в момента е в експлоатация

Надявам се да помогне на накой

Поздрави: М.Горанов
22:15 София

Благодарение на - the_end

Форум - как да си направим функционален Друпал 7 форум -инсталиране и настройки на Advanced Forum and Author Pane