Инсталиране на Drupal 5/6 със cPanel

Системни изисквания

 1. Уеб-сървър, който може да стартира PHP скриптове.
  Препоръчваме: Apache.
  • Drupal ще работи на Apache 1.3 или Apache 2.x хоствани на Unix или Windows сървър.
   Голяма част от разработката на Drupal е извършена при използване на Apache. Drupal е тестван много интензивно с Apache и двете системи са доказали, че се сработват перфектно. Като опция можете да включите модула mod_rewrite на Apache, за може да работи с Clean URLs.

  Опция: IIS

  • Ядрото на Drupal ще работи със IIS5 или IIS6, ако конфигурацията на PHP е коректна. За да използвате Clean URLs, трябва да потърсите решение от трети производител. От гледна точака на поддържката на IIS от Майкрософт, ви препоръчваме да използвате IIS6.

  Drupal е разработен да бъде независим от уеб-сървъра, но няма достатъчно информация за успешното му използване с други уеб-сървъри.

 2. PHP
  PHP 4.3.3 или по-нова версия (изисква се от Drupal версия 4.7 и по-нова). PHP 5.2 е специален случай. Само Drupal 4.7.5 (или по-нова версия) и Drupal 5.0 (или по-нова версия) работят с него. Ние ви препоръчваме да използвате най-новата версия на PHP 4.x. или 5.x, заради сигурността и бъдещата съвместимост.
  • Изисква приблизително 8MB за PHP за "прясна" инсталация. В реална ситуация сигурно ще искате да използвате повече памет, в зависимост от съдържанието на вашия сайт и модулите на Drupal, които сте инсталирали и активирали. Като за начало можете да отделите 16-24 MB за целта.
  • PHP XML разширението (за модулите Blog API, Drupal, Ping). Това разширение е активирано по подразбиране в стандартната PHP инсталация; версиите на PHP за Windows имат вградена поддръжка за това разширение.
  • За да работи Drupal, в PHP трябва да бъдат установени определени стойности за някои променливи.
  • Някои от тези настройки се съдържат в подразбиращия се файл .htaccess, който се доставя със инсталацията на Drupal, така, че няма нужда да ги променята ръчно. Отбележете, обаче, че конфигурационните опции във файла .htaccess работят само при следните условия:
   • ако се използва Apache;
   • ако от файла .htaccess може да се чете, тоест ако AllowOverride не е 'None';
   • ако PHP е инсталирано като модул на Apache.
 3. Система за база данни поддържаща PHP
  Препоръчваме: MySQL 4.1 или MySQL 5.0.
  • Drupal ще работи със MySQL версия 3.23.17 и 4.0, но ние силно ви препоръчваме да използвате 4.1 или 5.0, с цел бъдеща съвместимост със Drupal 6, който няма да поддържа по стари версии от MySQL 4.1

  Опция: PostgreSQL, версия 7.3 или по-нова.

Копиране на Drupal в хостинг акаунта

 1. Свалете последната Drupal дистрибуция на български от http://drupal.org/project/bg
 2. Качете я в директорията public_html на своя хостинг акаунт.
 3. Разархивирайте в същата директория.

Как да качин Drupal чрез CPanel !

Тук ще се опитам да изясня как да качите своят Друпал направо на вашият хостинг акаунт чрез CPanel, без да е необходимо да инсталирате каквито и да е програми.

1. Влизате си в контролният панел с името и паролата която са Ви дали от хостинг компанията. След това от менюто отляво избирате Файлов Мениджър v.3.

2. След това от менюто от горе избирате "Качи"

3. Отваря Ви се нова страница в която натискате Browse и избирате къде се намира архива на Друпал.

4. Трябва да изчакате малко докато Ви се качи Друпала на сървъра. Това зависи от вашата интернет връзка по принцип.

5. Когато цялата система се качи се показва този надпис.

6. Следва да рефрешнете самата директория за да Ви се появи архива на Друпал които качихме преди малко. Това става като натиснете просто OK от даденото място.

7. Маркираме архива като кликнем 1 път върху него.

8. След това от менюто отгоре избираме - Разархивирай

9. Отваря Ви се нов прозорец, които Ви пита къде точно да бъде деархивиран архива. Просто натиснете Extract Files

10. След това ще Ви се покаже че задачата е извършена успешно. Той изглежда така.

11. Вече има качени и деархивирани всички файлове в папка - BG-drupal-6.13-full.. Можем да влезем и да инсталираме система като напишем сайта.com/BG-drupal-6.13-full.. Ако искаме да го преместим файловете в главната директория влизаме в папката BG-drupal-6.13-full

12. След това избираме всички файлове от менюто отгоре.

13. Ето така изглежда когато са маркирани всички файлове.

14. Даваме на премести. Като се отваря следното прозорче.

15. И оставяме отдолу пътя само public_html. Това ни е нашата главна папка. По този начин му казваме от папката BG-drupal-6.13-full да го премести в главната директория.

16. След това просто натискаме Move и сме готови.

След това отваряме един браузър и пишем името на сайта. След това можете да следвате следният урок! Това е като цяло и успех със сайтовете ;)

Инсталиране на Drupal

 1. Влезте в контролния панел на своя хостинг акаунт.
 2. В раздела "Databases" щракнете на "MySQL Databases". Създайте нова база данни, която ще се използва от Drupal. Изберете име, което ще ви напомня за предназначението на базата данни. Напишете името на новата база данни в полето 'New Database:' и натиснете бутона 'Create Database'.
 3. Създайте нов потребител, който ще бъде администратор на базата данни на Drupal. Напишете името му в полето 'Username:', паролата в полетата 'Password:' и 'Password (Again):' и натиснете бутона 'Create User'.
 4. Добавете потребителя към базата данни. Трябва да свържете потребителя към базата данни. От падащия списък 'User:' изберете потребителя на базата данни на Drupal, от падащия списък 'Database:' изберете базата данни която се използва от Drupal и натиснете бутона 'Submit'. В страницата, която се отваря сложете отметка пред "ALL PRIVILEGES" и натиснете бутона "Make Changes".
 5. Върнете се в главната страница на cPanel. В раздел "Databases" щракнете на phpMyAdmin. Щракнете на името на базата, започващо с '_' в лявата страна на страницата. В дясната й страна щракнете на Operations. Там най-отдолу, в полето "Collation" от падащия списък изберете 'utf8_unicode_ci', ако не е предварително избрано и натиснете бутона Go.
 6. Отворете сайта и следвайте инструкциите за инсталация.

Забележка:
В имената на базата и потребителя автоматично се добавя префикса 'потребител_'. Пример: ако името на потребителя на хостинг акаунта е 'ime', и сте посочили като име на базата данни 'baza', името на базата данни и името на потребителя ще бъде 'ime_baza'.