Конфигуриране на сайта

SEO checklisst

В този модул се предоставя списък на добри Drupal SEO (Search Engine Optimization) практики. Модулът представя контролен списък с модули, които биха ви помага да следите какво трябва да се направи и инсталира за да може вашият сайт да бъде видим за търсачките. Като под всяко предложение за модул има линк към официалната страница на Drupal, където може да се запознаете в подробности с функциите му и предимствата му.
Инсталиране:
1.Модула може да свалите от http://drupal.org/project/seo_checklist.
2.Разархивирате в папка sites/all/modules
3.Отивате на администрирай -> изграждане на сайт -> модули и активирайте модула. SEO Check list би трябвало да е в секцията Други/Others.
4.За да настроите модула отидете на администрирай-> конфигурация на сайта -> SEO Checklist.

Какви опции и препоръчителни модули дава списъкът (снимките са от версия 6.x-3.0):
1.pagetite.JPG

Page titles – Title тага е един от най важните са добра оптимизация. Тук SEOchecklist предлага Token и Page title.
2.urlpaths.JPG
URL път – също важен компонент за добра оптимизация.

3.SEaccounts.JPG
Модули, които да свържат вашият сайт с акаунта ви в големите търсачки – Google и Yahoo

4.track_.JPG
Модули, които свързват вашият сайт с google analytics

pagecontent.JPG
Модули за съдържанието на вашата страница. Аз ползвам само Nodewords и ще напиша отделно ръководство за него.

5.cleancode.JPG

Търсачките обичат чист код без грешки.6.submit.JPG

Няколко важни за оптимизацията модули, които ще подскажат на търсачките, че сайта ви съществува – Site verification – свързва ви с акаунта във GWT. XML sitemap – създава sitemap на сайта

7.socialmedia.JPG

Не ги ползвм8.antispam.JPG

Модули, които ще улеснят ващата администрация.10.optional.JPG

11.proiz_.JPG
Модули, които ще подобрят производителността на вашият сайт.

11.extra_.JPG

Материала е написан от bizz

Излязох от сайта и не мога да вляза

Ако сте премахнали блока за логване в сайта или по някаква друга причина не го виждате може да използвате следната УРЛ страница
Например, ако сайта а www.sait.com
то влизането става от www.sait.com/user

Настройване на модула Nodewords

Този модул ви позволява да настроите някои мета тагове за различно съдържание в сайта – страница, калсификаци, коментари, потребители.
Подборът на добри ключови думи (вече не са толкова важни) и описание (все още е важо при индексиране) помагат за по доброто позициониране в резултатите на търсачките.
Инсталация:
1.Модула може да свалите от http://drupal.org/project/nodewords.
2.Разархивирате в папка sites/all/modules
3.Отивате на администрирай -> изграждане на сайт -> модули и активирайте модула.
1.meta_.JPG

Активирате основния модул.
Basic meta tags – хубаво е да го активирате, защото ви дава възможност да добавяте ключови думи и описание към съдържанието.
Extra meta tags – активира допълнителни тагове като Dublin Core, което не знам за какво се използва 
Site verification meta tags – верификационните тагове, например за GWT.
4.За да настроите модула отидете на администрирай-> управление на съдържанието -> Meta tags.
2.editforms.JPG

Това са допълнителни полета, които излизат под формите за ново съдържание, и дават възможност на потребителите с права да контролирате мета таговете(или поне тези, на които сте сложили отметки) за всяко отделно съдържание.
3.metahead.JPG

От тук контролирате, кои мета тагове да бъдат включени в тага на страницата.4.content tags.JPG

Тези настройки ви дават възможност системата сама да генерира мета тагове, ако сте оставили полетата празни, като взема описание и ключови думи от teaser-а.
По надолу ще видите поле Global keywords. Тук може да въведете ключови думи, които да излизат освен на началната страница, така и на вътрешните страници – глобални ключови думи.
С таба Default and specific meta tags не съм се заигравал,но дава глобално описание на мета таговете, в него. Полето Abstract, може да напишете кратко резюме за сайта, Copyright е за правата над сайта, а „Описание” дава глобално описание на всички страници. Аз ги оставям празни, защото предпочитам да давам различно описание на всяка страница (но ако го попълните може да се редактира в процеса на добавяне на съдържание).
Как изглеждат полетата при добавяне на ново съдържание(в случея Page):5.add_.JPG

Имайте предвид, че като добавите „Ключови думи”, освен тези които добавяте, в кода ще излязат и тези които сте задали като глобални.

Материала е написан от bizz

Основно конфигуриране на сайта

Следващите няколко страници ще ви въведат в някои общи административни задачи във вашия Drupal сайт.

След успешното завършване на инсталацията, ще бъдете насочени към първоначaлната страница. Тя описва накратко основните стъпки за настройка на вашия Drupal сайт. Отделете малко време, за да прочетете тази страница. Тя ще стои в този си вид, докато не публикувате нещо на нея или докато не промените настройките й.

В този момент нямате конфигурирани акаунти във вашия сайт. Първия акаунт, който създадете е този на супер администратора. Той винаги ще има достъп до целия сайт, така, че пазете внимателно неговата парола. По-късно, за обикновен достъп трябва да създадете друг акаунт.

Създаване на първия акаунт

 1. Щракнете на "create the first account". В страницата за създаване на акаунт попълнете необходимите полета и щракнете на бутона 'Create new account'. Не забравяйте, че така ще създадете така наречения "супер потребител" или UID1.

 2. Можете да използвате случайно генерираната парола или да въведете своя.


Basic configuration

Щракнете на Administer в основното меню на сайта. Ще се отвори административната секция. Забележете оцветените в червено бележки, показващи наличие на проблеми. Не се притеснявайте, това е нормално на този етап от конфигурирането на сайта.

Status Report

Тази страница съдържа базова информация за вашия сайт.

На този етап ще видите две грешки на тази страница: едната засягаща "Cron maintenace tasks" и втората - "File system". За да изчистите временно тази грешка щракнете на "run cron manually".

Много модули в Drupal извършват периодични задачи, които трябва да бъдат извършвани по определен график. За да активирате тези периодични задачи, заредете във ващия браузър следното: http://www.mysite.com/cron.php, където mysite е името на вашия сайт. Това ще предаде управлението на модулите и те ще решат какво да направят. Ще реши за постоянно и проблема с "Cron maintenace tasks".

Бележка

След като направите гореописаните настройки, силно си препоръчваме да направите интерфейса на сайта си изцяло на български, за да ползвате пълноценно докумнтацията за Drupal намираща се в този сайт. Вижте тук за повече подробности.

Главни настройки в Друпал 6

Това обяснение е насочено към главно хората които те първа навлизат в Друпал. От този урок ще научите къде може да смените Име на сайта, Заглавието/Мото на сайта, E-mail адрес и др.

1. Първо влизате с вашето потребителско име в сайта си. След това кликате на "Администрирай".

2. Избирате от неговото под-меню - "Конфигурация на сайта"

3. След това "Информация за сайта"

4. След това актуализирате информацията с тази която трябва да е. ;-)

5. За да запазите промените просто натиснете опцията - Запис на конфигурацията - най-отдолу

Това е като цяло, не е трудно просто иска по-смело ровене :)

Как да даден администраторски права на други потребители?

Тук ще се опитам да изясня как да дадете администраторски права на хора които имате доверие.

1. Първо влизате с вашето потребителско име в сайта си. След това кликате на "Администрирай".

2. Избирате от неговото под-меню - "Управление на потребителите"

3. След това "Потребители"

4. Сега избираме на кой потребител ще дадем права. Това става от дясната част на страницата. В случая съм използвал потребителя "ZzZaPyr". Надявам се че няма да се сърди ;-)

5. След като ни зареди страницата отгоре избираме "Редакция"

6. Маркираме "Роли" които искаме да му дадем. След това просто записваме промените.

Честито вече имате приятел които да Ви помага в сайта. Но не забравяйте че трябва наистина да имате доверие на човека на които давате такива права!

Допълнително конфигуриране на сайта

Информация за сайта

Идете на Администрирай > Конфигурация на сайта > Информация за сайта. Тази страница съдържа базова информация за вашия сайт. Попълнете полетата, както желаете.

 1. Име на ващия сайт в полето "Име".
 2. Основен имейл в полето "Имейл-адрес".
 3. Мото на сайта в полето "Мото".
 4. Мисия на сайта в полето "Мисия".
 5. Заключително съобщение.
 6. Натиснете бутона "Запис на конфигурацията" за да запишете промените.
 7. Останалите настройки засега ги оставете както са по подразбиране

Настройка на темата

Ако желаете можете да персонализирате темата, която използва вашия сайт. Идете на Администрирай > Изграждане сайт > Теми.
При нова инсталация, темата, която се използва по подразбиране е garland. Щракнете на "конфигурирай" вдясно от името на темата.

Настройки на потребител

 1. Идете на Администрирай > Управление на потребителите > Настройки на потребител и направете промените, които са най-подходящи за вашия сайт.
 2. Идете на Управление на потребителите > Роли. Добавете роля "administrator" и щракнете върху "разрешения за редактиране". Сложете всички отметки, с изключение на "използвай PHP за определяне видимостта на блока" и "административни филтри". Щракнете на бутона "Запис на правата".

Предупреждение

Всички права, позволяващи използването на PHP и администрирането на филтри трябва да се дават изключително внимателно.

Идете на Управление на потребителите > Потребители и щракнете върху "Добавяне на потребител". Изберете име на потребителя и попълнете останалите полета. Засега не избирайте роля за този потребител. Излезте от сайта и влезте отново със току-що създадения потребител. Вижте как изглежда основното меню и изобщо как ввижда сайта обикновения потребител. Влезте отново в сайта със "супер потребителя" и изберете роля "administer" за тестовия потребител. Вижте каква е разликата между обикновен потребител и администратор.

Бележка

Когато тествате вашия сайт, използвайте потребител, различен от UID1. UID1 има достъп до абсолютно всяка част от сайта, затова трябва да се използва само при необходимост (например при обновяване на Drupal). Поради своите изключителни права, които притежава UID1, няма да получите реална престава как вижда сайта обикновения потребител или администратор.

php.ini за Drupal всички версии

Тук ще ви предложа един php.ini в който мисля че съм обяснил кое за какво служи .

-------------------------------
; php.ini created by the_end for Drupal site
-------------------------------
; създаване на фаил в който да се записват грешките на сървара
error_log = error_log
; активация на лога за грешки
log_errors = On
; начин на записване на грешка при отчитане
error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE
; глобални регистри 
; ( препорачително off)
register_globals = off)
; излагане на пхп фаиловете 
; ( препорачително off
expose_php = Off
; буферна продукция 
; ( избор по желание )
output_buffering = Off
; безопасен режим 
; ( избор по желание )
safe_mode = off
; променливи 
variables_order = "EGPCS"
; директория
extension_dir = "./"
;  Макс на времето за изпълнение = 3600 секунди 
; ( максималко време за зареждане на страница )
max_execution_time = 3600 
;  Макс вход време = 600 секунди 
; ( максималко време за вход в системата) 
max_input_time = 600 
; Памет граница = 512 МБ
; ( максимална памет използвана при качване на .zip/.rar и др. файлове)
memory_limit = 512M
; Макс размер за качване на фаил = 64 МБ (
; ( максимален размер за качване на файлове в сайта и форума с помоща на Файлови attachment-и )
upload_max_filesize = 64M
; Максимален размер пост = 64 МБ
; ( размерът на един пост се определя от броя символи в него )
post_max_size = 64M
; забележка : 
; upload_max_filesize и post_max_size зависят един от друг за максималния размер за качване на фаилове 
-------------------------------
; <a href="http://www.UpZona.com">http://www.UpZona.com</a>
-------------------------------

Как да създадете фаила php.ini ?!?
(имайте предвид, че възможността да ползвате собствен php.ini файл зависи от конфигурацията на хостинг сървъра който ползвате)

Създаване на текстов файл в който потавяте горният код .
Давате на "Запиши като :" и пишете за име на фаила php.ini
Качвате фаила в главната дитектория на вашият сайт .
Ъпдеитвате вашият сайт от http://www.вашият.сайт/update.php

Стандартно php.ini файлът има действие само за директориятя, в която се намира. За да има действие във всяка директория и под-директории, редактирайте/създайте файл .htaccess и в него добавяте:

<IfModule mod_env.c>
    SetEnv PHPRC /home/<your_cpanel_username>/public_html/php.ini
</IfModule>

По този начин php.ini файлът ще оказва влияние за директорията public_html, в която се намира, както и за всички поддиректории. Ако сте разположили php.ini файла в друга директория, е необходимо да опишете в .htaccess файла пътя до нея. Можете да проверите новите стойности, които са зададени, като извикате функцията phpinfo().

Как да извикате функцията phpinfo() за да тествате новите стойности ?!?

Създаване на текстов файл в който потавяте следният код :

 
<?php
phpinfo();
?>

Давате на "Запиши като :" и пишете за име на фаила info.php
Качвате фаила в главната дитектория на вашият сайт . Отваряте нова страница в браузара си и пишете http://www.вашият.сайт/info.php и зареждате . Ще ви се появи информация за състоянието на сайтът ви , както и обща информация за включените опций

Ъпдеитвате вашият сайт от http://www.вашият.сайт/update.php

php.ini и info.php може да свалите от прикаченият зип фаил към поста

Категории с taxonomy и оптимизация с pahtauto (от the_end)

Преди малко ми дойде една направо гениална идея или по точно как да си направя "категории" бързо и лесно с наличните модули в новоинсталиран друпал ... преди време чрез admin/content/taxonomy (Начало | Администрирай | Управление на съдържанието | Класификация)
си направих един речник наречен от мен "Категория" , сега ще поясня по точно как :

след като зареди започваме:
попълнете полетата по подобие на снимката

продължаваме със снимка номер 3

След като сте запазили би трябвало да виждате следното нещо

кликнете на "добавяне на термин" и попълнете:

повтаряте действието колкото пъти ви се наложи или правите като пи мен три бързи термина "Тест 1" ; "Тест 2" ; "Тест 3" пък после ще ги променяте ...
след като се приключили с добавянето на термини в нашият речник трябва да виждате следното нещо

ако кликнете на "Тест 1" ще ви се отвори следният линк www.sait.com/taxonomy/term/1
и тук вече започваме да си идваме на думата за какво е този урок ... целта е да премахнем taxonomy/term/1 и да го запишем като test_1 или по точно да бъде www.sait.com/test_1 а ето и как ще направим това

отаряме нов прозорец влизаме в сайта и отиваме в admin/build/modules и активираме модул Path след като сме активирали модула се връщаме в админ панела от където влизаме в менюто "URL псевдоними" (или admin/build/path ) и кликваме на "Добавяне на псевдоним" оставяме за момент и се връщаме при термините на нашият речник от снимка 6 ( admin/content/taxonomy/1 ) и кликваме на "Тест 1" .... копираме следното нещо от линка www.sait.com/taxonomy/term/1 и го поставяме в полето на "Съществуващ системен път:" , а на "Обновяване на псевдоним: " пишем желаният от нас път в случая аз ще напиша category/test_1

след записа нашият нов линккъм категорията вече ще е www.sait.com/category/test_1

ето и резулата от досегашните ни действия

след записване отивате на главната страница, там ще видите следното

след като кликнете на някоя от категориите в адресната лента ще ви се появи следният линк www.sait.com/category/test_1 (category/test_2 или category/test_3 зависи на коя категория сте кликнали) който си направихме с помоща на модул path

еми това май беше цялата философия :D
надявам се да сте ми разбрали урочето, че малко се омешах ... утре ще го прегледам пак и ще го редактирам ако се сетя нещо ново да добавя ...

е това е от мен ... надявам се да помогне на някой

Поздрави: М.Горанов
2:01 АМ София, България

edit:
как да направим линковете автоматично да се променят?
ако не ви се занимава всeки един линк да го променяте ръчно то тогава си качете pathauto , token, globalredirect и transliteration ... след акто ги качите и активирате модулите,

сваляте i18n-ascii.rar разархивирате и качвате фаила "i18n-ascii.txt" в директорията "modules/pathauto" ... пускате един профилактичен ъпдейт на сайта www.site.com/update.php ... стана голяма играчка ама си заслужава ... едно че е по-подредено и другото помага за сео оптимизацията на сайта ви

сега влизаме в админ панела и отиваме на "URL псевдоними" от там влизаме в "Automated alias settings" и започваме настройката

започваме с "Общи настройки" като променяме само следните настройки

продължаваме с "Punctuation settings" като променяме само "Hyphen -:"

сега отиваме на "Node path settings" и променяма настройката по следния начин

идва ред на бутончето "Запис на конфигурацията"

сега да проверим какво сме направили всъшност
отиваме на "node/add/page" (или по точно Начало › Създай съдържание > Създай Страница)
и започваме да попълваме полетата

след така попълнените от нас полета правим една бърза настройка на "Опции при публикуване" като даваме отметна и на трите опции

записваме и отиваме на началната страница на сайта
там виждаме току що създадената страница от нас

след като кликваме на името на новосъздадената ни тестова страница в адресната лента на браузъра трябва да видим следното нещо

надявам се този малко дълък урок да помогне на някой, за да не се лута като мен в началото

Благодарение на - the_end