Здравей Гост ! Регистрирай се и влез .

Навигация на книгата

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента са 0 потребители и 0 гости online.

Гласуване

Колко тестови Друпал сайта имате?
1-5 бр.
61%
5-10 бр.
16%
10-15 бр.
8%
15-20 бр.
3%
20-30 бр.
3%
30-40 бр.
3%
40-50 бр.
3%
над 50 бр.
5%
Общо гласове: 38

Разпространи

Разпространи съдържание
6 отговори [Последно мнение]
Svetlio2009
Offline
Регистриран: 31 Март 2015

Налага ми се няколко потребители, които ще се регистрират, да могат да си качват снимки, като всеки потребител да си има една страница, в която да му се показват качените снимки. Да може всеки потребител да си създаде фотогалерия в неговата си страница.
И другото е, че ще възникне проблема за оразмеряването на снимките, те трябва да са до 2 МБ, може ли да има някъкъв скрипт, който да ги компресира веднага при самото качване? Много благодаря ако някой ми помогне, много ми е необходимо.

Настройки изглед коментари
Изберете предпочитания от Вас начин за показване на коментарите и кликнете на "Запиши настройките", за да активирате Вашите промени.
logo
Offline
Регистриран: 21 Авг. 2009

Това може да се реши чрез много начини.

1. Да се добави поле за снимки (поле image) в профила на потребителя и да се форматира като галерия, примерно с модула colorbox. Профилът на потребителите се редактира тук:

admin/config/people/accounts/fields

2. Допълнителни възможности за създаване на различни профили на потребители дава модула profile2

3. Да се ползва модула от ядрото Blog за създаване на лични блогове на всеки потребител и да им се създаде тип съдържание с възможност за качване на снимки и създаване на галерии.

При тези случаи не са необходими специални скриптове за оразмеряване на снимките, това се настройва чрез полето Image и чрез Image Styles и системата го прави сама без нужда от други модули извън ядрото.

Svetlio2009
Offline
Регистриран: 31 Март 2015

Благодаря много! Спрях се на втория вариант - с модула profile2. Създадох полe за снимка и всичко работи, но не знам как да направя всеки отделен потребител да може да качва снимки в точно определена страница, която аз съм създал вече - тя е от тип basic page. Тази страница е целта да е видима от всеки в сайта, но само потребителят, който има тези права да може да качва снимките в тази страница.С друпал 7 съм.

logo
Offline
Регистриран: 21 Авг. 2009

Ако разбирам правилно, създали сте отделни (basic page) страници за всеки отделен потребител и искате всеки потребител да може да качва снимки в неговата собствена страница за снимки.

Редактирайте кой е авторът на дадената страница. Щом сте ги създали вие, то системата счита вас за автор, но в режим на редактиране можете да замените своето име като автор с името на друг ВЕЧЕ РЕГИСТРИРАН потребител.

Това става в секцията Authoring information която се вижда в режим на редактиране на страницата.

След това настройте Permissions по такъв начин, че регистрираните потребители да могат да редактират публикации от тип basic page на които те са автори (но не и на чужди публикации).

След тези настройки всеки потребител като влезе в "своята" страница ще му е достъпно поле за редактиране и там ще може да качва снимки ако сте създали такова поле (image) в този тип съдържание - Basic page.

Вижте пример в прикачените файлове.

Svetlio2009
Offline
Регистриран: 31 Март 2015

Точно това искам. Всичко се получи точно както сте го описали, правата зададох, влезнах от името на User-a и полето е достъпно за снимка. Много ми помогнахте и още веднъж благодаря!
Само имам ограничение от 2 МБ за допустим размер на снимката, и това си го пише, че сървъра толкова позволява максимален размер. Питам понеже хората, които ще си качват снимки нямат особени познания как да си компресират снимките - има ли начин някак системата да им намалява размера или ще трябва да ги уча как да си ги компресират да ги смаляват под 2 МБ? Успях да сложа стил, който при качване на снимка си я оразмерява на 640/480, но самия файлов размер ако е примерно 3,20 МБ не позволява качване. Има ли трик за смаляване на размера с друпал или трябва всеки сам предварително да си компресира снимките да са под 2 МБ?

logo
Offline
Регистриран: 21 Авг. 2009

Image styles
admin/config/media/image-styles

управлява как снимките ще бъдат показвани, а не как ще бъдат качвани в сайта. Качването се управлява чрез настройките на полето image в съответния тип съдържание, примерно за article е тук

admin/structure/types/manage/article/fields/field_image

а за други типове съдържание - ако сте добавили поле image

Вижте приложените два скрийншота - от manage fields се щрака редакция на полето image. Там вече казвате на полето как да преоразмери снимките и потребителите не се занимават с промяна на размери.

Какъв е обаче максималният размер, който сървърът ще позволи да се качи зависи от php настройките на сървъра. Примерът, който виждате, показва че текущият лимит е 100 MB но това е хостинг с много голям абонаментен план в суперхостинг.бг и те позволяват чрез контролния панел на хостинга да се управлява Maximum upload size и аз съм го увеличил на 100 MB иначе по подразбиране при тях е 16 МВ. Може да говорите със своя хостинг доставчик да увеличи този лимит или да търсите друг доставчик. При суперхостинг.бг тези 16 МБ по подразбиране стават за качване и преоразмеряване на всякакви снимки, аз съм ги увеличил до 100 МБ защото ми трябват за големи прикачени файлове, а не за снимки.

Прочетете и тези съвети в сайта на Друпал:

https://www.drupal.org/node/2608620

Преди години съм ползвал техниката с добавяне на текст към settings.php, както и техниката с редакция на php.ini. Но откакто суперхостинг въведоха възможност чрез контролния панел да се управлява максималния размер за качване на хостинга, не съм го правил по описаните в тази статия начини.

Но ако хостинтг доставчикът е решил твърдо да ви ограничи лимита, мисля че тези техники може и да не проработят. Питайте ги как да се реши това ако никой от предложените в линка съвети не проработи.

Svetlio2009
Offline
Регистриран: 31 Март 2015

Получи се отлично като създадох и вмъкнах кода от обясненията в сайта на друпал в php.ini файл. Сега вече работи и мога да качвам по-големи снимки. Разширих го да 10 МБ, мисля че това ми е достатъчно за снимка. Доставчика ми е host.bg. Много благодаря за отделеното време!
Имам и един друг въпрос, за създаване на повече от една фотогалерии /разбира се ако имате време да ми кажете и за него/, става въпрос за basic page - създал съм поле за качване на снимка, тип image, там снимките се визуализират като албум с модула colorbox. Това поле е достъпно за регистрирани потребители, които си създават албум. Проблема е, че някои потребители искат да си създадат и втори и трети албум, а не само един албум да имат в страницата. Освен да създам още едно такова поле image или повече полета, няма ли начин самите потребители да си създават нови полета за нов албум, примерно както полето body си има бутон "add another item" и създава нов текст? Нещо подобно с image полето ако има ще е най-доброто решение.